Smieøya

PM5-bygget på Smieøya er Norges første fredede industribygning og et av Telemarks viktigste tekniskindustrielle kulturminner. Den gamle «Papirmaskin 5» ligger midt i Skien sentrum, og med sine vannspeil på begge sider, forteller den om fylkets og landets tidlige industrihistorie.

Etter å ha stått tomt og forfalt i mer enn 50 år, skal PM5 rustes opp og fylles med ulike aktiviteter og opplevelser. Hele området skal nå transformeres til en grønn og urban bydel med kunst, kultur, restauranter og barer. Det skal være et lavterskeltilbud for alle som ønsker. Øya har store grøntarealer og muligheter for ulike arrangementer året rundt.

Rett ved siden av bygget ligger den første slusen i Telemarkskanalen, ferdigstilt i 1892. Telemarkskanalen, som begynner ved vår eiendom på Smieøya, er i dag en nasjonal turistattraksjon. Åtte sluseanlegg med i alt 18 slusekamre løfter båter og passasjerer 72 meter fra starten ved Smieøya og til enden av kanalen i Dalen 105 kilometer innover i fylket.

Skien kommune skal bygge bro fra Smieøya over til Tømmerkaia som vil være en del av «Bryggevannet rundt». 

Les mer

Det er utrolig deilig å vite at her skal jeg bo!

Yahye har studert i Ålesund, og bodd sammen med broren sin på Gulseth det siste året. I august skal han gifte seg, og ser frem til å starte et nytt liv sammen med forloveden i leiligheten på Tømmerkaia i Skien.

Næring på Tømmerkaia

Ny urban bydel med næringslokaler og et aktivt bygulv.

Utforsk området

Tømmerkaia blir Norges første bydel utelukkende for utleie, med kreativt miljø og en spennende historie.

Et godt sted å leve

Meld deg på vårt nyhetsbrev